söndag 30 maj 2010

Kommentar: Därför faller Tyresö i kommunrankingen

Tyresö Nyheter rapporterade igår om att Tyresö rasar i tidningen Fokus kommunrating. Det är misslyckanden i skola och förskola som lyser igenom och hela undersökningen är besvärande för kommunens moderata ledning.

Det går knappat en dag utan att kommunledningen försöker övertyga medborgarna i Tyresö att de lever i den bästa av världar. Det räcker med att gå in på de styrande moderaternas hemsida i Tyresö så ser man idel positiva nyheter.

Desto värre då att det går mindre bra när en oberoende part granskar och jämför den statistik som finns hos olika myndigheter. Då blir inte bilden lika positiv. Kommunen är snål mot barn och ungdomar. En av landets sämsta lärartätheter och stora barngrupper i förskolan kompletteras med höga siffror för mobbing och psykisk ohälsa.
Samtidigt ökar klyftorna och kostnaderna för socialbidrag mer i Tyresö än någon annanstans i länet.

Glädjande är däremot bra siffror för äldreomsorgen. Här ligger Tyresö bra till. Kanske är det en åldrande politikerkår på den borgerliga sidan som ser sina egna kommande behov och prioriterar uppgiften.

Tyresö väljer styre den 19 september. Det är ingen djärv gissning att den politiska oppositionen som länge krävt insatser för att höja skolans och förskolans kvalitet kommer vädrar morgonluft och kommer använda Fokus granskning (oppositionsrådet Martin Nilsson har redan bloggat om undersökningen). Frågan är hur moderaterna i kommunen hanterar att deras ljusa världsbild inte bekräftas av oberoende uppgifter. Går det att vinna val i Tyresö på att vara nöjd - när det inte verkar vara självklart att det finns grund för det?

Anders Linder, chefredaktör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar