tisdag 1 juni 2010

Tyresöborna besparas 150 miljoner kronor

I vårt senaste nummer berättade vi hur den rekorddyra notan för nya Karolinska sjukhuset riskerade att hota närsjukvården. Nu kommer den glädjande nyheten att moderaterna i landstinget backat från sitt tidigare förslag och att alla partier nu är eniga om ett förslag som beräknas bli mellan 7 och 9 miljarder billigare.

För skattebetalarna försvinner därmed beräknade kostnader om någonstans emellan 147 och 190 miljoner kronor under de kommande 30 åren.

En av upphandlingens hårdaste kritiker Ilija Batljan,oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna, är glad idag;
– Det här är en stor seger för Stockholms läns skattebetalare! Vi får ett nytt universitetssjukhus som kan leverera en sjukvård av världsklass till de svårast sjuka patienterna, men till en kostnad som är 7-9 miljarder lägre än det ursprungliga förslaget. Stockholmarna är vinnare - oavsett om pengarna används till att satsa på barnsjukvården och minska de växande vårdköerna eller till en lägre skatt, säger Ilija Batljan.

Även moderaten Catharina Elmsäter-Svärd som ansvarat för den tidigare upphandlingen är glad över en bred överenskommelse;
- Äntligen kommer stockholmarna att få ett nytt universitetssjukhus med vård i absolut världsklass. Inom ramen för upphandlingen har vi förändrat landstingets risk för att nå en effektivare kapitalanvändning, vilket minskar kostnaderna.

De lokala politiker Tyresö Nyheter har pratat med är glada över beslutet men undrar över hur den ursprungliga upphandlingen var möjlig;
- Att medvetet betala 7-9 miljarder för mycket och slösa bort uppemot 190 miljoner av Tyresös skattebetalares pengar får mig att fundera på vilken kompetens ledningen i landstinget har idag, säger exempelvis landstingspolitikern Alfonso Morales.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar