torsdag 25 mars 2010

Oförändrad skatt att vänta

Dagens Nyheter har kartlagt hur de båda stora partierna (M och S) vill förändra skatten i länets kommuner de kommande fyra åren. För Tyresös del anser både Moderater och Socialdemokrater att ambitionen ska vara att hålla skatten oförändrad.

Därmed torde konflikten i stället stå om vem som är bäst på att inom nuvarande resurser förstärka kvaliteten i skola, förskola och äldreomsorg. Sittande majoritet har under denna mandatperiod fått hård kritik för sitt sätt att sköta framförallt skola och förskola. Moderaterna själva hävdar att de gjort stora satsningar framförallt på skolan.

På andra sidan har Socialdemokraterna lovat ett sparpaket på 22 respektive 50 miljoner kronor(på kort respektive lång sikt) där pengarna ska föras över till välfärdens kärna. Bland förslagen märks lägre lokalkostnader för central förvaltning, fri programvara, samordnad upphandling och avskaffad subvention till vandrarhem och annan näringsverksamhet.
På så sätt hoppas Socialdemokraterna skapa utryme för den stora kvalitetsförstärkning de vill göra på skolans område.

Under denna mandatperiod har skatten, på initiativ från alliansen, sänkts med 15 öre. Historiskt sett är det Socialdemokraterna som har skattesänkningsrekordet. Under 80-talet gjordes en skattesänkning med en hel krona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar