onsdag 14 augusti 2013

Konkurs i äldreomsorgen: Underlaget för beslutet var 12 rader

Kunde kommunen ha undvikit konkursen i äldreboendet Ängsgården om man hade utrett konsekvenserna bättre? Det är en fråga som väcktes redan i fullmäktigedebatten i maj 2011. Socialdemokraterna hävdade att det inte fanns någon konsekvensanalys av beslutet och att beslutsunderlaget uppgick till några rader i ett protokoll.

Andreas Jonsson (m) hävdade att det visst fanns en analys av konsekvenserna och att det låg bifogat till protokollet. 

I själva verket finns det ingen sådan analys alls. Det framgår av det offentliga protokollet som finns på http://tyreso.yourvoice.se/Social/insyn.aspx?page=record&nodeid=20361 (när det gäller socialnämnden) och http://tyreso.yourvoice.se/KS/insyn.aspx?page=record&nodeid=20325 (när det gäller kommunstyrelsen.

Så antingen visste inte Andreas Jonsson om vilket underlag som fanns eller så dribblade han kraftigt med sanningen. 

Det enda som egentligen framgår av handlingen är att det var Andreas Jonsson (m) som personligen gav uppdraget åt förvaltningen att lägga ut Ängsgården på entreprenad. I handlingen till socialnämnden skriver förvaltningen att "Socialnämndens ordförande har gett förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheten att konkurrensutsätta verksamheten på Ängsgårdens äldreboende."

Det fanns alltså inget underlag mer än en personlig önskan hos Andreas Jonsson att privatisera verksamheten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar