onsdag 14 augusti 2013

Konkurs i äldreomsorgen: Boendet hade högst betyg av alla - innan utförsäljningen

Tyresö Nyheter rapporterar återkommande under denna vecka om bakgrunden till det konkursade äldreboendet Ängsgården. Vi har tidigare redovisat om den politiska striden. Men vad blev resultatet och varför fattade man beslutet om utförsäljning - ett beslut som nu slutat i konkurs?

En orsak till utförsäljningar brukar vara att kvaliteten i den kommunala verksamheten är för dålig. Det kan inte  ha varit skälet i fråga om Ängsgården. Innan utförsäljningen hade Ängsgården nämligen högst betyg av alla äldreboenden i Tyresö kommun i de nationella brukarundersökningarna. På ett sätt kan det förefalla märkligt eftersom det är ett boende som tar hand om demenssjuka med stora behov. Det är med andra ord en svår verksamhet som ändå får ett mycket bra betyg.

I den mätning som gjordes 2012 - och som var den enda mätning som hanns göras innan konkursen var ett faktum - hade Ängsgården tappat förstaplatsen och sjunkit i brukarundersökningen.

I fullmäktigedebatten i maj 2011 förklarar Andreas Jonsson (m) varför man gör utförsäljningen:
- Anledningen att vi gör detta är att vi har en konkurrenspolicy.

Den då gällande konkurrenspolicyn, som antogs på förslag av kommunalrådet Fredrik Saweståhl (m) - även det i hård politisk strid, säger att man ska konkurrensutsätta för att öka kostnadseffektiviteten. Huruvida detta blivit fallet är oklart. Men målet är uttalat att spara pengar på äldreomsorgen. Effekterna ser vi nu sannolikt på Ängsgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar