torsdag 15 augusti 2013

Konkurs i äldreomsorgen: Mindre än hälften av personalen stannade kvar

Tyresö Nyheter har redovisat hur de styrande politikerna i #Tyresö utan underlag och med målet att spara pengar på äldreomsorgen, i hård politisk strid, privatiserade det väl fungerande äldreboendet Ängsgården. Ett äldreboende som i veckan försattes i ytterligare otrygghet när bolaget Mimosa sattes i konkurs.

Innan utförsäljningen hade Ängsgården de högsta brukarbetygen av alla äldreboenden i kommunen - ett bevis på en väl fungerande verksamhet. Andreas Jonsson (m) som är ordförande i Socialnämnden och var drivande bakom beslutet lovade i fullmäktigedebatten att kvaliteten inte skulle försämras. Trots det sjönk betygen i brukarundersökningen efteråt.

En orsak kan vara att mycket av kvaliteten beror på kompetensen och arbetsglädjen hos personalen. När Ängsgården skulle överföras till ett privat bolag var det många från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i fullmäktige som oroade sig för vad som skulle hända om många i personalen inte valde att följa med.
Andreas Jonsson försökte lugna fullmäktige med att han "antar att en del av personalen kommer vara kvar".

Resultatet? 14 av 26 anställda valde att inte följa med. Mer än hälften av den dåvarande personalen försvann alltså. Kanske något som hade kunnat vägas in om man hade brytt sig om att försöka analysera konsekvenserna innan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar