måndag 19 augusti 2013

Bidrag till tennisklubben om sex miljoner för nya banor

Inför denna veckas fullmäktige föreslår kommunstyrelsen att Tyresö kommun ska ge ett bidrag till tennisklubben om 6 miljoner kronor för en om- och tillbyggnad av Tyresö Sportcenter (även kallat rackethallen). Därtill föreslås kommunen gå i borgen för lån som behövs därutöver upp till ytterligare 6 miljoner kronor. Beslutet gäller under förutsättning att kommunen och Trollbäckens tennisklubb är överens om finansieringen och att arrendeavtalet för tennisbanorna vid Fornudden omförhandlas.

Pengarna är en del av en tillbyggnad av rackethallen med 23*93 meter samt anläggande av två nya utomhusbanor vid hallens södra gavel.

Beslutet är kontroversiellt, det är märkligt att behoven vid kommunens övriga idrottsanläggningar inte bedömts samtidigt, anser vissa. Som exempel hävdar Miljöpartiet att man borde vägt denna investering och detta bidrag mot behoven vid Tyresö ridskola. Socialdemokraterna å sin sida är oroliga för att beslutet att ta sex obudgeterade miljoner från årets budget riskerar kommunens ekonomi.

Därtill kan det bli kontroversiellt eftersom det innebär att kommunen tar på sig ett borgensåtagande - trots att det finns ett principbeslut som säger att kommunen ska undvika just detta. I kommunens riktlinjer från 1994 sägs det att:

"Nya borgensåtaganden ska i princip inte ingås. Undantag bör endast göras om borgensåtagandet 
innebär att kommunen därigenom undviker kostnader för verksamhet i egen regi eller för 
direkta ersättningar eller bidrag till verksamhet i annan regi."
Samtidigt har kommunens borgensåtaganden dubblerats sedan 2009 från knappt 1500 miljoner till 3000 miljoner. Mycket av det beror på kommunens medlemsskap i Kommuninvest men också på borgen för exempelvis nya badhuset. I Augusti 2012 föreslog kommunens auktoriserade revisor att en ny policy för borgensåtaganden skulle tas fram. Någon sådan är ännu inte något beslut fattat om. Istället föreslås nu alltså kommunens åtagande öka ytterligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar