tisdag 27 april 2010

Rödgröna lovar mer pengar till kommunerna - s i Tyresö lovar stor skolsatsning

Idag har de rödgröna partierna berättat att de kommer höja statsbidragen till skola och omsorg med 12 miljarder jämfört med regeringens förslag. Det får nu Socialdemokraterna i Tyresö att begära en höjning av anslagen till skola och förskola. Bakgrunden är de usla siffror som Skolverket nyligen presenterade. Tyresös förskolor hade där landets näst sämsta bemanning. Skolan låg på plats 286 av 290 kommuner när det gällde elevernas lärarstöd.

Socialdemokraterna som länge krävt höjda anslag till skolan och tidigare kritiserat moderaterna för att ha utlovat skolsatsningar som det sedan inte blivit något av med kräver nu åtgärder;

- Tyresö kommun har en lysande budget i år - men en skola som sjunker. Årets budget visar ett beräknat överskott om mer än 60 miljoner kronor. Det enda som hållit igen satsningar på skolan är den borgerliga regeringens neddragningar i statsbidrag under 2011.

- Med en rödgrön regering tillförs Tyresö kommun mer än 30 miljoner kronor under de kommande åren. Det finns nu ingen anledning att göra den satsning på skolan och förskolan som lovades redan 2008, säger oppositionsrådet Martin Nilsson som kommer ta upp frågan på kvällens kommunstyrelse.

Socialdemokraterna tänker dock inte skippa sitt besparingsprogram på verksamheter som ligger utanför kärnverksamheter. Det är fortfarande aktuellt att stoppa vandrarhemssubventioner, vårdnadsbidrag och extremt höga lokalkostnader.
- Det är så vi långsiktigt kan finansiera de stora investeringar i kunskap som vi vill göra. Men de höjda statsbidragen gör att det nu inte finns någon anledning att vänta med restaureringen av Tyresös skolor och förskolor, avslutar Martin Nilsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar