fredag 9 april 2010

Ras för personaltäthet inom förskolan - Tyresö näst sämst i landet

Redan tidigare har personaltätheten i skolan och förskolan varit en omdiskuterad fråga där Tyresö legat lågt. TV4 Stockholm visar idag hur Tyresö nu personaltätheten sjunkit i förskolan så att det på varje anställd går 6,3 barn (jämfört med 5,7 barn förra året). Med den siffran har Tyresö landets näst sämsta pedagogtätheten i landet. Bara Nykvarn med 6,4 har sämre lärartäthet.
I mer jämförbara kommuner som Huddinge (5,3) och Nacka (5,2 barn/anställd) är lärartätheten betydligt högre. I Stockholm är det en anställd på 5,1 barn.

Den sjunkande pedagogtätheten gäller inte bara förskolan utan också skolans område (läs mer i nästa nummer av Tyresö Nyheter).

Politiskt är reaktionerna på siffrorna väldigt olika.
Den moderate ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden Hans Lindberg säger till TV4 Stockholm;
- Det här är ett kvantitetsmått - vi har valt att gå ifrån det. Det kanske inte är tiden per barn som är den viktigaste faktorn. Vi ser inte det här som ett problem.

Socialdemokraternas oppositionsråd Martin Nilsson som länge krävt bättre förutsättningar för Tyresös skolor och förskolor har en helt annan bild;
- I förskolan är tiden som vuxna har med barn direkt avgörande både för lärande och trygghet. Den här kommunledningen har prioriterat bort barn och kunskap konsekvent och brutit mot de löften man gav i förra valet om mindre barngrupper. Nu måste Tyresö byta kurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar