fredag 21 september 2012

Kvalitetsförstärkning i äldreomsorgen - gick mest till privata utförares vinst

Tyresö Nyheter kan idag avslöja att den stora kvalitetshöjning som Socialnämnden beslutat om inte alls innebär en så stor satsning som de styrande vill göra gällande.

Inför folkomröstningen har den politiska majoriteten hävdat att avgiftshöjningen i äldreomsorgen möjliggör kvalitetsförstärkningar i äldreomsorgen och bara någon vecka innan omröstningen utlovade majoriteten 7,5 miljoner till hemtjänsten.

Socialnämndens ordförande Andreas Jonsson (M) hävdade exempelvis att
– Detta är ett viktigt beslut eftersom det kommer att ge hemtjänstutförarna bättre förutsättningar att hålla en god kvalitet.

Samtidigt som oppositionen hävdat att en satsning på 7,5 miljoner kronor på hemtjänsten visar på hur otillräcklig avgiftshöjningen i sig är för att finansiera äldreomsorgen kommer nu också uppgifter om att höjningen inte är så stor som Moderaterna och kommunen försökt göra gällande i sitt pressmeddelande.

Höjningen genomförs nämligen retroaktivt från 1 januari 2012. Men hemtjänsten för de första åtta månaderna har redan utförts - med utgångspunkt i den tidigare lägre ersättningen. Med andra ord får de privata utförarna ersättning för ett arbete som de redan gjort till en lägre kostnad och där de nu istället kan placera tillskottet i det egna kapitalet.

Höjningen av hemtjänstersättningen kommer dock inte den kommunala hemtjänsten till del. Deras höjda nivå används i stället till att betala av på den "skuld" som de haft i den kommunala bokföringen.

Med andra ord riskerar 5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar ha gått till helt andra saker än att höja kvaliteten i äldreomsorgen. Vilket i sin tur kanske ställer de 1,5 miljoner kronor i höjda avgifter som är "nödvändiga" för kvaliteten i en ny dager...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar