fredag 13 augusti 2010

Partierna lovar - men bara ett betalar löftena

De politiska partierna i Tyresö har nu (med ett undantag - kd) presenterat sina valprogram. Tyresö Nyheter kommer presentera dem mer noggrannt senare - men redan finns en häpnadsväckande iaktagelse. Trots att kommunen går in i svåra ekonomiska tider under 2011 och 2012 och trots att partierna lovar mångmiljonlöften finns det bara ett parti - socialdemokraterna - som berättar hur kalaset ska betalas.

Den preliminära granskning som Tyresö Nyheter gjort visar att den styrande alliansen (innan Kd presenterat egna löften) lovar årliga utgiftsökningar på uppemot 70 miljoner kronor och investeringar på närmare 500 miljoner kronor. Ändå visar inget av partierna i alliansen på några besparingsförslag som skulle kunna finansiera förslagen.

När det gäller det ledande oppositionspartiet, Socialdemokraterna, så lovar de stora satsningar - uppemot 50 miljoner kronor - på skola, förskola och omsorg. De har samtidigt presenterat en besparingslista i sitt valprogram som skulle kunna minska utgifterna med 30 miljoner kronor. Dessa besparingar skulle omfatta bland annat stopp för kommunala subventioner av näringsverksamhet (vandrarhem mm), minskad informationsbudget, lägre lokalhyra för kommunens centrala administration samt samordnad upphandling på Södertörn. De resterande 20 miljoner kronor som behövs för satsningen på välfärdens kärna räknar (s) med genom ökade statsbidrag från en rödgrön regering.

Även Miljöpartiet räknar i sitt valprogram med besparingar genom bättre lokalutnyttjande.

Tyresö Nyheter kommer följa upp frågan om vem som är mest varsam med skattebetalarnas pengar - men tills dess bifogar vi länkar till partiernas valprogram:
Moderaternas valprogram
Socialdemokraternas valprogram
Folkpartiets valprogram
Miljöpartiets valprogram
Vänsterpartiets valprogram
Centerpartiets valprogram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar