torsdag 22 juli 2010

De vill rädda Kalvfjärden undan kommunens asfaltsupplägg

Det nystartade nätverket Kalvfjärdens vänner vill rädda området sydväst om Finborgsvägen, mellan Tonstigen och Ugglevägen från att bli ett kommunalt upplägg för asfaltsrester. Nätverket hävdar i ett upprop att;
"För oss som bor nära är det givetvis tråkigt att bli granne med en dammande och bullrande stenkross, osande asfaltsåtervinning och täta transporter med tunga lastbilar, men planerna är något som rör oss alla -- även vi som inte bor i direkt anslutning till Tegelbruket.

Parkområdet kring Tegelbruket är en av ytterst få kvarvarande platser där boende på Brevik har möjlighet att komma ner till Kalvfjärdens vatten. Där finns flera båtklubbar, en enkel badplats och bryggor som flitigt används av metande Tyresöbor. I området finns också en för våra trakter helt unik liten bokskog, vilda körsbärsträd, slån och aplar som utgör en livsviktig uppehållsort för traktens djurliv, bl.a. en kolloni näktergalar. När nästan all attraktiv mark, och speciellt mark i direkt anslutning till vatten, är bebyggd, då är dessa grönytor och allmänna platser helt avgörande för att Brevikshalvön skall kunna behålla den lantliga skärgårdskaraktären."

Vidare oroar man sig för negativa miljökonsekvenser som kan bli verklighet om det uppstår läckage från upplägget ner i Kalvfjärden - där vattenkvaliteten redan är dålig.

Kommunen hävdar a sin sida att det är en lämplig plats eftersom alternativen innebär långväga transporter med större miljökonsekvenser.
Protesterna har nu fått kommunen att arrangera ett samrådsmöte med berörda närboende där kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (m) ska försvara kommunens planer. Detta kommer dock inte vara förrän andra september.

Gruppens facebookssida hittar du här.

Kommunal information om frågan finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar