torsdag 21 januari 2010

Lärarnas riksförbund föreslår nytt system som ger 18000 kronor mer per elev i Tyresös skolor

2008 kostade undervisningen i Tyresös skolor 36 300 kronor per elev/år i grundskolan. Det placerade Tyresö på plats 267 av 290 kommuner när det gäller hur mycket som investerats i utbildning. Men nu föreslår Lärarnas Riksförbund ett resursfördelningssystem som drastiskt skulle öka investeringen i utbildning. Undervisningen av Tyresös elever skulle med LR´s förslag få kosta 54 335 kronor per elev/år och innebära en kraftig förstärkning av utbildningen i kommunen.

Förslaget väcker nu intresse i kommunen.
Socialdemokraternas oppositionsråd, Martin Nilsson, tycker att förslaget visar på den potential som finns för Tyresös skolor;
- Under lång tid har Tyresö investerat alltför dåligt i kunskap. Det är mycket möjligt att det nu behövs en starkare statlig styrning för att garantera en bra utbildning åt alla elever även i kommuner där den politiska ledningen missköter skolan.

Men har inte Tyresö bra resultat per satsad krona?
- Jo, 2009 var det så - men det har varierat kraftigt de senaste åren. Vissa år har inte Tyresö kommit på topp 100 ens om man räknar på det sättet. Men det är också att acceptera att Tyresös skolor inte ska ligga i topp när det gäller resultat - att ställa det i relation till att Tyresö satsar så lite.
- Det intressanta är att LR visar potentialen med vettiga förutsättningar och engagerad personal. Vi kan ta Tyresö till kunskapstoppen om vi investerar i undervisning, hävdar Martin Nilsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar