tisdag 8 mars 2011

Tyresös bästa äldreboende läggs ut på privat drift

Det äldreboende som haft högst brukarbetyg i kommunen ska överföras i privat drift. Det driver socialnämndsordföranden Andreas Jonsson (m) – men förslaget möter hård kritik och oro för ett privat äldreomsorgsmonopol i Tyresö.

Ängsgården är kommunens minsta äldreboende – men också det bästa. I alla fall om man ska tro Socialstyrelsens brukarundersökning. Boendet får bäst betyg i det sammanvägda Nöjd-kund-index men får också överlägset bäst betyg i delfrågorna om trygghet, inflytande, hjälpens omfattning, maten, vårdinsatser och boendemiljö.

Trots detta vill nu socialnämndens ordförande, Andreas Jonsson (m), att privata aktörer ska ta över driften. Förhoppningen är att valfriheten ska öka med fler aktörer på äldreomsorgsmarknaden.

Samtidigt har alla sådana förhoppningar kommit på skam hittills – det finns bara en privat aktör för äldreboende i Tyresö - och nu varnar kritiker för att Tyresö kan få ett privat äldreomsorgsmonopol. Carema care ab driver idag både Krusmyntan och Trollängen och är sannolikt det företag som kan få lika bra ekonomi för verksamheten som kommunen haft.
Därtill planerar kommunen för ett nytt boende som ska byggas i direkt anslutning till Krusmyntan med samma ägandemodell som för Krusmyntan.

- Vi riskerar att få ett privat äldreomsorgsmonopol. Och att sälja ut och förändra det som fungerar bäst är omvänt. Tänk om moderaterna i Tyresö hade ägnat samma kraft åt att höja kvaliteten i de boenden som har lägre kvalitet som den kraft de ägnar åt att till varje pris privatisera verksamheter, säger Martin Nilsson oppositionsråd för socialdemokraterna.

Frågan behandlas i socialnämnden i mars. Moderaterna vägrade ta upp frågan i kommunfullmäktige varför beslut nu kan fattas extra snabbt. Pensionärsorganisationerna har protesterat mot beslutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar